Feestbrood met abrikozen en cranberry’s

Wij zijn een ontbijtvolk. Tijdens de week lukt het ons soms niet om er tijd voor te maken, maar op zondag staan we steevast in de rij bij de bakker. Ik ben niet anders en tijdens de feesten mag dat gerust nog een stapje verder gaan. Voor dit feestbrood gevuld met gedroogde abrikozen en cranberry’s moet je een dag op voorhand aan de slag, maar het resultaat is dit meer dan waard. Eet het met een beetje boter, een stukje paté of gewoon zo. Maar eet vooral snel, want eens dit op tafel staat is het geen lang leven beschoren.

Ingrediënten :
50 gr melk
13 gr verse gist
25 gr bloem
250 gr bloem
2 eieren
5 gr zout
zeste 1 appelsien
30 gr suiker
160 gr koude boter in blokjes
200 gr cranberry’s en gedroogde abrikozen (verhouding naar keuze)
Sap van 1 appelsien en een scheut cognac (naar smaak)

● Warm de 50 gr melk op tot die iets warmer dan lauw is. Meng die met de verse gist en 25gr bloem. Meng dit tot een papje en dek af met plastiekfolie. Laat het papje 15 min rusten tot de gist geactiveerd is.
● Doe alle overige ingrediënten, min de boter, in een mengkom en kneed dit samen met het gistpapje tot een stevig deeg. Als je het deeg kneed in een keukenrobot met deeghaak, best op middelmatige snelheid voor 8 min.
● Dan kan je de blokjes boter beginnen toevoegen. Dit doe je blokje per blokje en je wacht steeds tot de boter volledig opgenomen is in het deeg. Dit kan gemakkelijk 10 min duren.
● Wanneer alle boter is opgenomen, laat je het deeg nog 1 minuut verder kneden. Vervolgens dek
je de mengkom af met plasticfolie en zet je het deeg voor een nacht in de koelkast.
● Nadat je het deeg in de koelkast hebt gezet, hak je de gedroogde abrikozen in stukjes en voeg
ze bij de cranberry’s. Overgiet het gedroogde fruit met het sap van 1 appelsien en een scheut
cognac. Je kan de cognac ook achterwege laten en het sap van 2 appelsienen gebruiken.
● Laat het fruit een nachtje marineren in de koelkast.
● De volgende dag giet je het overtollige vocht van het fruit weg en laat je ze uitlekken op
keukenpapier.
● Zet een springvorm klaar bekleed met bakpapier
● Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 1 cm dik.
● Spreid het fruit over het deeg en rol op in de lengte tot een dikke worst
● Maar een snee over heel de lengte van de worst zonder de worst open te laten vallen
● Rol de worst nu op als een slakkenhuis en leg in de beklede bakvorm. Door de snee in de lengte
zie je nu een deel van de vulling.
● Laat het brood afgedekt met een handdoek nog een uurtje rijzen tot het verdubbeld is in
volume.
● Bestrijk het brood met losgeklopt ei en bak 45 minuten op 190 C graden.
● Laat volledig afkoelen op een rooster.

Leave a Reply