Tulbandcake met dadels en noten

In volle hittegolf kreeg ik deze zomer de vraag van mijn goede vrienden bij Ranobo of ik een paar feestrecepten wilde bedenken met hun fantastisch assortiment noten en gedroogd fruit. Ik heb een groot inlevingsvermogen, maar bij 35 graden kwam mijn inspiratie wel heel traag op gang. Zo veel maanden later is dit exact wat ik zou willen eten op een ijskoude dag als vandaag. Deze kruidige tulbandcake zit propvol noten, vezels van de volkorenbloem en de zoetheid van dadels. Afgewerkt met een frisse citroenglazuur is het ook een prachtding om op tafel te zetten

Ingrediënten:
300 gr volkorenbloem
50 gr amandelmeel
150 gr suiker
200 gr dadels zonder pit (laten zwellen in 150 ml kokend water)
175 gr zachte boter (extra voor de bakvorm)
200 gr Griekse yoghurt
3 eieren
1 tl bakpoeder
1 tl zout
1tl kaneel
1⁄2 tl gemalen kardemon
200 gr luxe noten natuur
● Verwarm de oven op 170 C graden.
● Bestrijk een tulbandvorm met zachte boter. Zorg dat alle hoekjes mooi beboterd zijn.
● Laat de dadels 15 min zwellen in 150 ml kokend water
● Spreid de noten op een bakplaat en rooster ze voor 10 min in de opwarmende oven
● Klop de zachte boter en suiker gedurende 2 min luchtig. De boter mag echt heel zacht zijn.
Soms helpt het om ze 10 sec in de microgolf te zetten op 700W
● Voeg een voor een de eieren toe
● Giet het resterende water van de dadels weg en pureer ze met een staafmixer
● Meng de dadelpuree en griekse yoghurt onder de boter-eiermassa
● Spatel de gezeefde bloem,specerijen, zout en bakpoeder onder het beslag
● Hak de geroosterde noten grof en spatel ze onder het beslag
● Stort het deeg in de tulbandvorm en bak 60-70 min
● Laat de cake 15 min afkoelen in de bakvorm en daarna uit de vorm op een rooster
● Voor de afwerking kan je een glazuur maken van 5 el poedersuiker en het sap van een halve
citroen. Decoreer met glazuur als de cake volledig is afgekoeld

 

Leave a Reply