Pompoen tulbandcake met crunchy havertopping

Om een lang verhaal kort te maken: voor ik het wist, moest ik een bestemming vinden voor 4 pompoenen: 2 gewone, 1 spaghettivariant en 1 butternut. Ik voel dat je ook al in dezelfde situatie gezeten hebt. Voor dit soort crisismomenten is er maar 1 oplossing: cake. Maar niet zo maar een cake. Een tulbandcake. Door de diepe vorm heb je veel beslag nodig, ergo veel pompoen. Perfect dus. Tulbandcakes zijn notoir moeilijk om uit de vorm te krijgen, maar alles staat of valt met een vorm van goede kwaliteit. Ik gebruik een tulbandvorm van Le Creuset en die heeft me nog nooit teleurgesteld. Er zijn weinig dingen die me meer voldoening geven dan een cake ongeschonden uit de vorm halen en naar dat perfecte patroon kijken. Voor 5 seconden heb je het gevoel dat je de meest fantastische bakker ter wereld bent. (en dan krijg je weer Bake Off flashbacks en moet je even gaan liggen.) Deze pompoencake is zacht en kruidig. De gekarameliseerde havertopping geeft het nodige contrast. Indian Summer op een bord.

Ingrediënten:

Pompoencake

 • 350 gr lichtbruine suiker
 • 3 eieren
 • 120 gr boter of zonnebloemolie
 • 400 gr bloem
 • 450 gr pompoenpuree
 • 120 gr magere yoghurt
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 tl soda
 • 1 tl zout
 • 2 tl kaneel
 • 1 tl gemalen kardemon
 • 1 tl gember

Havertopping

 • 70 gr havervlokken
 • 20 gr boter
 • 1 el honing
 • 1 el suiker
 • ½ tl  kaneel
 • Snuifje zout

Goed voor 10-12 personen

 

 • Maak pompoenpuree zoals jij wil. Koken, in de microgolf. Ik heb twee kleine pompoenen in stukken gesneden en geroosterd in de oven op 180 graden voor 40 min met een snuifje kaneel, gember en venkelzaad.
 • Verwarm de oven voor op 160 graden C.
 • Beboter je tulbandvorm met zachte boter. Let op dat je geen klonters boter achterlaat. Je kan altijd een borsteltje gebruiken om een fijn laagje aan te brengen. 
 • Laat de boter smelten en afkoelen. Als je olie gebruikt mag je deze stap overslaan natuurlijk.
 • Meng alle droge ingrediënten: bloem, zout, bakpoeder, soda, specerijen samen in een apart kommetje. Haal alles een keer door een fijne zeef om klonters te voorkomen. Doe hetzelfde met de pompoenpuree en de yoghurt.
 • Klop de eieren op met de suiker 3 minuten op hoge snelheid tot het een dik, licht en luchtig mengsel geeft.
 • Voeg nu afwisselend delen pompoen/yoghurtmengsel en bloem/specerijenmengeling toe aan het beslag tot alles is opgenomen. Meng niet langer dan nodig.
 • Als laatste spatel je de gesmolten boter of olie onder het beslag.
 • Stort het beslag in de beboterde tulbandvorm en bak 70-80 min op 160 graden. Je bakt een grote hoeveelheid beslag dus geef de cake de tijd om te garen. Ik test de gaarheid van mijn cakes altijd met een saté-stokje. Enkel als het stokje er proper uitkomt haal ik de cake uit de oven.
 • Laat de cake 15 min afkoelen in de vorm en draai dan om. Laat de cake volledig afkoelen uit de vorm op een rooster.

 • Wanneer de cake lauw aanvoelt kan je aan de topping beginnen.
 • Doe de havervlokken, honing, suiker, boter, kaneel en zout in een koekenpan en laat op een zacht vuur sudderen. De boter en suiker zullen smelten. Roer het geheel even door en laat nog een minuut of twee door pruttelen tot je ziet dat de suiker lichtbruin wordt.
 • De suiker en de boter in de topping hebben nu een karamel gevormd die ervoor zal zorgen dat de topping blijft kleven aan de cake. Dus je moet de topping rechtstreeks van de pan op je cake leggen. Gebruik twee lepels om dit te doen zodat je je vingers niet verbrandt. Als de topping helemaal afgekoeld is, wordt die heerlijk knapperig.

Leave a Reply