Abrikozencake

Soms moet je het niet te ver gaan zoeken. Dit is een variatie op mijn  Kruidige mascarpone rabarbercake die ik maakte voor een familiefeest. Bakken voor grote aantallen hoeft echt niet afmattend te zijn. Dit recept vult gemakkelijk 16 grote monden en 20 van gemiddelde grootte. Perfect voor familiefeesten, BBQ’s en voetbal-gerelateerde aangelegenheden. Ik maakte initieel de fout om geen abrikozen in het gebak te steken, maar enkel er bovenop te leggen. Dom van mij, want abrikozen geven vrij weinig sap af. Dat heb ik dus recht gezet en heb de hoeveelheid abrikozen verhoogd zodat het de term ‘fruitcake’ waardig zou zijn. Ik beloof u dat er geen kruimel over zal blijven. #ToertEnsemble

Zeste 1 citroen

Zeste 1 appelsien

inhoud van 1/2 vanillestokje

250 gr boter

350 gr fijne rietsuiker

6 eieren

240 gr mascarpone

500 gr bloem

2 tl bakpoeder

1 tl zout

1 tl kardemon

½  tl kaneel

1 tl gember

1,5 kg verse abrikozen

  • Was de abrikozen en halveer ze en verwijder de steeltjes en pitten.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier. Ik gebruik een rechthoekige braadslee van 30 cm op 24 cm.
  • Verwarm de oven op 170 C graden.
  • Klop zachte boter een suiker gedurende 2 min luchtig. De boter mag echt heel zacht zijn. Soms helpt het om ze 10 sec in de microgolf te zetten op 700W.
  • Voeg een voor een de eieren toe
  • Meng de mascarpone er onder (dan mag je de mixer even goed laten doorkloppen tot alles is opgenomen en je geen klontertjes meer ziet)
  • en tot slot gezeefde bloem,specerijen, zout en bakpoeder
  • Strijk een dun laagje van het cakebeslag op de onderkant van de bakvorm
  • Leg ⅓ van de abrikozen over het laagje beslag
  • Strijk nu de rest van het beslag over de laag abrikozen
  • Leg de resterende abrikozen met de bolle kant bovenop het beslag en duw lichtjes aan.
  • Sprinkel wat suiker over de bovenkant van de abrikozen
  • Bak de cake 60 -70 min op 170 C graden
  • Dit gebak mag je gerust lauw serveren met een bolletje vanille ijs of wat opgeklopte mascarpone met vanille

Leave a Reply