Ricottawafeltjes

Hoe luiaardij niet noodzakelijk een slecht ding hoeft te zijn. Mijn oorspronkelijk plan was om cannoli’s te testen. Ik ging ‘s ochtends vol goede moed naar een Italiaanse kaasmakerij waar ik genoeg ricotta kocht om cannoli’s te vullen voor een klein leger. Omdat we in volle verbouwingen zitten ging ik de keuken van mijn moeder gebruiken. Om een niet zo lang verhaal kort te maken: Ik had gewoon geen zin meer. Deeg maken, deeg koelen, vulling maken, deeg uitrollen, frituren… Het was woensdagnamiddag en ik voelde mij een tiener die geen goesting had in haar huiswerk. En toen sprak mijn moeder de inspirerende woorden: “Ik heb wel zin in een wafeltje ofzo.” Een wafeltje ofzo, dat zag ik nog wel zitten. Voor een klassieker als ‘een wafeltje’ heb je een klassiek recept nodig. Dus ik nam een van de 3 versies van Ons Kookboek die mijn moeder bezit en zocht naar een basisrecept. Het recept dat je hieronder vindt, is daar dus een aanpassing van. Het gebruiken van ricotta als vervanging van een groot deel van de boter, geeft een hemels zacht wafeltje. Mijn luiheid werd beloond en daar is niets mis mee!

500 gr bloem

100 gr gesmolten boter

275 gr ricotta

300 gr suiker

2 zakjes vanillesuiker

4 eieren

1 pakje bakpoeder

½ el zout

 

  • Klop de ricotta met de suiker los.
  • Meng al kloppend de gesmolten boter door het geheel
  • Klop tot je een glad beslag hebt en alle klontertjes weg zijn
  • Meng bloem, bakpoeder en zout er onder
  • En als laatste de eieren (Voor extra luchtige wafels kan je eierdooiers en eiwitten scheiden. De eiwitten apart op kloppen en als laatste onder het beslag spatelen. Maar dit is dus niet noodzakelijk. Ik heb het ook niet gedaan 😉 )
  • Zet het deeg een half uurtje in de koelkast
  • Verwarm een wafelijzer en bestrijk het warm ijzer met wat boter
  • Ik gebruik een ijsschep om gelijke bolletjes deeg te scheppenx
  • Check na 30 sec of de wafeltjes al kleur hebben en haal ze uit het ijzer als ze goudbruin zijn
  • Laat de wafeltjes afkoelen op een rooster

 

Leave a Reply