Kruidige mascarpone rabarbercake

Rabarber, ver weg een van mijn favoriete fruitsoorten, of groenten om correct te zijn.  In gebak, confituur, salades, geroosterd, gestoofd, … het maakt me niet uit. Graag veel en graag nu. Dit recept komt dan ook voort uit mijn ongeduld want het rabarber seizoen moet eigenlijk nog echt op gang komen. Hoewel ik veel smaken en specerijen toevoeg aan dit recept blijft de rabarber de echte ster. De smaken overheersen niet maar geven het gebak iets dromerigs. De mascarpone zorgt dan weer voor zachtheid en de rietsuiker voor het perfecte gekarameliseerde korstje.

 

Ingrediënten:

zeste van 1 citroen

zeste van 1 appelsien

inhoud van 1/2 vanillestokje

125 gr zachte boter

180 gr fijne rietsuiker

3 eieren

120 gr mascarpone

245 gr bloem (hier kan je gerust lichte speltbloem of volkorenbloem gebruiken)

1 tl bakpoeder

1/2 tl zout

1 el geroosterd en fijn gemalen venkelzaad

1 tl fijn gemalen kardemom

½ tl fijn gemalen kaneel

400 gr rabarber rabarberstok (+1 el bloem en 1 el suiker als afwerking)

  • Bekleed een springvorm en verwarm de oven op 170 graden (hetelucht)
  • Meng stukjes rabarber met 1 el bloem, de kruiden,vanille en citroenzeste en appelsienzeste in een kom en zet even opzij

  • Klop zachte boter een suiker gedurende 2 min luchtig. De boter mag echt heel zacht zijn. Soms helpt het om ze 10 sec in de microgolf te zetten op 700W.
  • Voeg een voor een de eieren toe
  • Meng de mascarpone er onder (dan mag je de mixer even goed laten doorkloppen tot alles is opgenomen en je geen klontertjes meer ziet)
  • en tot slot gezeefde bloem, zout en bakpoeder
  • Spatel de gekruide rabarberstukjes onder het cakedeeg
  • Stort het geheel in de beklede bakvorm.

  • Besprenkel de bovenkant met 1 eetlepel rietsuiker.
  • Bak 50-60 min goudbruin op 170 graden
  • Laat 15 min afkoelen in de vorm en laat dan verder afkoelen uit de vorm op een rooster.
  • Dit gebak mag je gerust lauw serveren met een bolletje vanille ijs of wat opgeklopte mascarpone met vanille

One Comment

  1. Pingback: Abrikozencake – The Hungry Heart

Leave a Reply