Super Simpel Sodabrood

Ik heb eerlijk gezegd nooit gedacht aan het bakken van sodabrood. Ik ben al een jaar of 4 met zuurdesem bezig, dus voor mij is brood bakken gelijk aan geduld hebben. Toen iemand me enkele weken geleden vroeg om een eenvoudig en snel broodrecept dat ze kon maken met haar dochter, dacht ik in eerste instantie: “ja, als jij en je dochter 48u kunnen wachten op het resultaat.” Dus ben ik me gaan verdiepen in de wereld van sodabroden. Ik was heel sceptisch en heb verschillende recepten geprobeerd tot ik tot mijn eigen versie kwam. Ik gebruik speltmeel en havervlokken voor textuur en smaak. Om diezelfde reden voeg ik ook wat boter en honing toe. Krokante korst, zachte kruimel en de perfecte basis voor alle varianten die je maar wil. Maak hier bijvoorbeeld een hartige variant van door een handvol geraspte cheddar en twee eetlepels bieslook toe te voegen. Vers brood bakken in dezelfde tijd als een pot soep maken, als dat geen heerlijke efficiëntie is.

Ingrediënten:

400 gr volkoren speltmeel

100 gr havervlokken

2 tl soda bicarbonaat

1 tl zout

1 el honing (ahornsiroop kan ook)

25 gr koude boter in stukjes

450 gr karnemelk

Havervlokken of pitten voor afwerking

 

  • Verwarm je oven voor op 200 graden (hetelucht).
  • Doe alle droge ingrediënten (buiten de havervlokken) samen met de stukjes boter in de foodprocessor. Pulse tot de boter is opgenomen. Als je geen foodprocessor hebt, kan je met je vingers de boter in het meel wrijven.
  • Doe het geheel in een kom en voeg havervlokken, honing en karnemelk toe. Meng tot alles gemengd is. Je hoeft niet langer te mengen of kneden dan dat, want we gaan geen gluten opbouwen bij dit brood.

  • Bestrijk een bakvorm met een lichte laag zonnebloemolie of boter en bestrooi met havervlokken of pitten naar keuze zodat de zijkanten en onderkant van de vorm bekleed zijn met een laagje havervlokken.    
  • Stort het deeg in de bakvorm.
  • Neem een eetlepel en maak die nat. Strijk met de bolle kant van de lepel het deeg glad. Zo duw je het deeg ook mooi aan.
  • Maak een inkeping in het midden van van het brooddeeg.

  • Bak 45 – 50 min op 200 graden.
  • Haal onmiddellijk uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

 

Leave a Reply