Haverrepen met pecannoten en veenbessen

Ik heb een haat/liefdesverhouding met haverrepen. Ik heb me nooit de illusie gemaakt dat ze ‘gezond’ zouden zijn. De meeste bevatten meer ma├»sstroop en palmolie dan een Snickers en zijn zo plakkerig dat ze een plaats krijgen in de Top 3 van snoep dat voor altijd tussen je tanden blijft zitten. (Nr 1: Chocotoff, Nr 2: Smurfen) Dus haverrepen kopen, doe ik niet. Maar ik kreeg ze deze week niet uit m’n hoofd. Waarschijnlijk omdat ik met dit vriesweer elke ochtend de vogels als gekken rond de vetbollen in de tuin zie fladderen. Dat was dus de uitdaging: een haverreep boordevol zaden en noten, lekker zoet en tegelijkertijd net zout genoeg en vooral krokant zonder uit elkaar te vallen. En ik durf met enige trots zeggen dat het me gelukt is. Sinds deze repen in onze koekentrommel zitten, vertoont mijn lief het gedrag van een hongerige pimpelmees.

 

50 gr pecannoten
50 gr zonnebloempitten
50 gr pompoenpitten
35 gr sesamzaad
120 gr gedroogde veenbessen
150 gr haver
50 gr havermeel (maak je zelf door haver fijn te malen in de foodprocessor)
200 gr boter
200 gr suiker
1 tl kaneel
1 tl zout

 • Verwarm oven op 180 graden (hetelucht) en rooster de noten en zaden op een bakplaat in de oven voor 5 min.

 • Bereid je bakvorm voor. Ik gebruik een vierkante taartvorm van Le Creuset. De vierkante vorm is heel handig om straks mooie repen te snijden en een anti-aanbaklaag is essentieel voor een ‘plakkerig’ mengsel als dit. Ik bekleed de onderkant van de vorm met bakpapier.
 • Meng haver, havermeel, kaneel, zout en veenbessen samen in een kom
 • Smelt boter en suiker samen in een steelpannetje op een middelhoog vuur tot de boter helemaal gesmolten is.
 • Hak de geroosterde noten grof en voeg ze bij het havermengsel en meng door elkaar.
 • Overgiet met het boter-suikermengsel en roer goed door elkaar zodat alles mooi vermengd is. Niet bang zijn dat je te veel zou roeren, ga er maar eens goed door met een spatel zodat alles goed bedekt is.
 • Stort het mengsel in de bakvorm en duw het mengsel goed aan. Dit kan je doen met de achterkant van een lepel.

 • Bak voor 35 min op 160 graden
 • Laat volledig afkoelen in de bakvorm. Om perfect te kunnen snijden kan je ze na het afkoelen zelfs even in de koelkast zetten zodat nog steviger worden.
 • Haal uit de bakvorm en snij met een groot scherp keukenmes in gelijke repen (best niet met een gekarteld mes om brokkelen te voorkomen)
 • Fladderen maar

Leave a Reply