Amandel sinaasappel zandkoekje

Soms is de keuze voor een recept heel simpel. Ik zag dit weekend in Amsterdam een display van sinaasappel zandkoekjes. Uiteraard gemaakt met tarwebloem, dus off limits aangezien ik nog met het fodmap-blok aan mijn been zit. Ze bleven op mijn netvlies gebrand. Dus was de keuze voor mijn volgende recept heel eenvoudig. Een perfect kruimelig en boterzacht zandkoekje met een frisse sinaasappelsmaak. Maar dan zonder tarwebloem. Ik ben ongelofelijk blij met dit recept. Het is helemaal wat het moet zijn en meer. Zet de koffie maar op.

Ingrediënten:

225 gr speltbloem

100 gr amandelmeel

100 gr poedersuiker

225 gr koude boter in stukjes

1 Tl zout

1 El Sinaasappel zeste

5 El suiker met ½ tl kaneel voor afwerking

Doe alle ingrediënten in een foodprocessor en pulse tot alle boter is opgenomen. Het resultaat zijn zanderige kruimels. Stort alles uit op je werkbank en kneedt de helft van het deeg tot een rechthoekige blok. Doe hetzelfde met de tweede helft. Ik verdeel het op in twee blokken omdat het deeg op dit moment nog heel broos is en uit elkaar kan vallen. Ik gebruik volkoren spelt dus daar moet je rekening houden met de volkoren vezels die het deeg iets kruimeliger maken. Bij het kneden, wordt de boter zachter en zo kan je het deeg in een mooie blok kneden. Twee blokken maken het gemakkelijker en moest je uiteindelijk maar 1 blok nodig hebben, kan de andere rechtstreeks de diepvries in. Pak beide blokken in met plastiekfolie en leg min. 1 uur in de koelkast.

 

 .                           

Meng de suiker voor de afwerking met kaneel. Als de blokken koekjesdeeg mooi zijn opgesteven haal je ze uit de koelkast en rol je ze door de suiker zodat ze een mooi jasje krijgen. Nu kan je koekjes van iets minder dan 1cm afsnijden. Je mag uiteraard zelf kiezen of je dikke of dunne koekjes snijdt, maar zorg er voor dat alle koekjes dezelfde dikte hebben zodat ze gelijkmatig bakken in de oven. Bak ze op 170 graden 12-15 minuten tot de randen mooi goudbruin zijn. Laat ze volledig afkoelen op de bakplaat.

Leave a Reply