Chocolade Speltcake

De komende 5 weken volg ik het FODMAP dieet. Een eliminatiedieet voor mensen die last hebben van prikkelbare darmsyndroom. Het doel is dus niet om af te vallen maar om erachter te komen op welke voeding je darmen slecht reageren. Hier vind je wat meer uitleg, maar ik zou het niet aanraden zonder begeleiding van een dokter of diëtist. Hoewel ik meestal heel hard wegloop bij het horen van het woord ‘dieet’, wil het in dit geval dus helemaal niet zeggen dat je niet van lekker gebak kan genieten. Voor dit eerste FODMAP-recept wilde ik dan ook teruggaan naar de basis: een heerlijke zachte chocoladecake. Ik gebruik 100% volkoren speltbloem ipv tarwebloem en daardoor vermijd ik de fructanen die verboden zijn binnen het FODMAP dieet. Dit recept bevat geen lactose, maar weet dat binnen het FODMAP dieet boter helemaal ok is. Boter geeft extra smaak, dus gebruikt gerust the real stuff! Ook voor mensen zonder een aanstellerige buik is dit een perfect basisrecept. Ik maak deze cake in het begin van de week en aangezien die gemakkelijk 4 dagen goed blijft, kunnen we er elke dag met z’n 2 van eten zonder dat we nog extra koeken in huis moeten halen.    

 

200 gr zachte boter of zonnebloemolie

200 gr suiker

4 eieren

150 gr 100% speltbloem

50 gr cacaopoeder

1 tl bakpoeder

½ tl zout

Optioneel: 50 gr chocoladestukjes 70%

 

Bekleed een cakevorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 170 graden.

Klop de suiker en de olie 2min op medium snelheid.

Als je boter gebruikt, zorg er dan voor dat die heel zacht is, bijna de dikte van mayonaise en klop die dan 2 min op met de suiker.

Voeg een voor een de eieren toe tot die helemaal opgenomen zijn.

Meng dan de droge ingrediënten onder het mengsel: speltbloem, cacao, bakpoeder en zout. Best om de droge ingrediënten even goed door elkaar te mengen voor je ze in kleine beetjes bij het eiermengsel voegt. Klop niet langer dan nodig is om de droge ingrediënten op te nemen.

Voor een extra chocoladeboost kan je als laatste nog 50gr chocoladestukjes toevoegen.

Giet het deeg in de cakevorm en bak 50-60 min op 170 graden.

 

Leave a Reply