Appelboltaart

De Drie Koningen zijn weer huiswaarts gekeerd en Maandag is Verloren, maar de zin in warme appel in krokant bladerdeeg blijft. Het concept is simpel: de smaak van appelbol in een taart. Just more of a good thing. Deze taart is kinderspel wanneer je het bladerdeeg koopt en het is een triomf als je het zelf maakt. Maar in beide gevallen goddelijk bevredigend.

 

Ingrediënten:

2 vellen bladerdeeg van 25 cm diameter

2 el amandelmeel

4 jonagold appelen

40 gr zachte boter

70 gr licht bruine suiker

2 tl kaneel

Losgeklopt ei 

Voor wie het bladerdeeg zelf wil maken, kan je hier mijn recept vinden. Rol de 2 rondes bladerdeeg uit. Als je zelf bladerdeeg hebt gemaakt, rol dan uit tot 3 mm en snij een ronde uit van ongeveer 25 cm diameter. Laat het bladerdeeg even rusten terwijl je de appelen schilt en in achtjes snijdt. Meng vervolgens de zachte boter met de suiker en kaneel tot een smeerbare pasta.

  • Verwarm je oven voor op 200 graden
  • Leg een van de rondes bladerdeeg op een bakplaat bekleedt met bakpapier
  • Besprenkel de onderste bladerdeeglaag met amandelmeel, maar laat 2 cm aan de rand vrij.
  • Leg de appelen in een cirkel op het amandelmeel.
  • Bestrijk de appelen met het boter en suikermengsel.
  • Bestrijk de 2 cm die je vrij hebt gelaten aan de rand met losgeklopt ei.
  • Leg nu de andere ronde bladerdeeg er bovenop en knijp de randjes mooi tegen elkaar en plooi naar binnen.
  • Bestrijk de hele bovenkant van de taart met de rest van het losgeklopte ei en besprenkel als je wil met kaneelsuiker.
  • Knip een klein gaatje in het midden van de taart om de stoom te laten ontsnappen.
  • Bak de taart 20 min op 200 graden en dan nog eens 20 min op 175 graden.
  • Laat een beetje afkoelen, maar deze taart eet je liefst warm uit de oven!

 

Leave a Reply