Bloedappelsien Meringuetaart

Koek:

125 gr boter

125 gr licht bruine suiker

250 gr bloem

1 ei

1/2 tl gemalen gember

1/2 tl gemalen kardemon

1/2 tl zout

handje amandelschilfers

Bloedappelsienvulling:

150 ml vers bloedappelsiensap

sap van halve citroen

zeste van 1 bloedappelsien en 1 citroen

1 suk steranijs, 2 kruidnagel, 1 kaneelstokje

100 gr suiker

2 eieren

2 eierdooiers

90 gr boter

2 blaadjes gelatine

Meringue:

2 eiwitten

140 gr witte suiker

Decoratie:

Schil van 1 bloedappelsien

voor de koek

  • Voor de koek meng je boter, suiker, bloem, ei en kruiden in een kom tot het samenkomt in een bol deeg.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat minstens 1 u in de koelkast rusten

voor de bloedappelsienvulling

  • Neem een steelpannetje met dikke bodem.
  • Zet de helft van de boter opzij.
  • Zest de bloedappelsien en citroen en pers aanbevolen hoeveelheid sap. Als je geen verse bloedappelsienen kan vinden, kan je kiezen voor sap uit brik.
  • Doe alle ingrediĆ«nten, buiten de helft van de boter in het steelpannetje.
  • Zet op een matig vuur en roer alles met garde door elkaar.
  • Laat al roerend doorkoken tot je een ingedikte curd krijgt
  • Haal van het vuur en klop de resterende boter er door
  • Geheel zeven en uitstorten in een kom
  • Afdekken met plasticfolie
  • Laat je de gelatine weken in koud water.
  • Wanneer de bloedappelsienvulling een beetje afgekoeld is, maar de kom nog steeds warm aanvoelt, wring je de gelatine uit en meng je die onder de vulling tot die helemaal is opgelost.
  • Laat het verder afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.

  • Na 1 u rol je het deeg uit tot de gewenste dikte. Jij weet best of je houdt van een dikke of dunne korst.
  • Als het deeg de gewenste dikte heeft verdeel je er een klein handje amandelschijfjes over en rol je er een laatste keer over heen.
  • Bekleed een springvorm met het deeg, amandelschijfjes aan de buitenkant. Ik gebruik een ring van 20cm doorsnede. Ik heb liever een kleiner taartje met een hogere rand (5cm) zodat ik mooie dikke lagen kan maken, maar daar ben je helemaal vrij in.
  • Bak de taartvorm voor 12-15min op 180 graden.
  • Laat de taartvorm volledig afkoelen in de vorm

  • Giet de bloedappelsienvulling die afgekoeld is tot kamertemperatuur in de afgekoelde taartvorm en laat het geheel 4u stollen in de koelkast of 1,5u in de diepvries.

voor de meringue

  • Warm de oven op tot 200 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de suiker over het papier
  • Verwarm de suiker voor 7 minuten in de oven tot de randje beginnen te smelten.
  • Ondertussen klop je de eiwitten op tot ze schuimig zijn.
  • Wanneer de eiwitten beginnen te schuimen voeg je al kloppend de warme suiker toe. Ofwel doe je dit in de keukenrobot ofwel heb je een extra paar handen nodig, want er moet stevig geklopt worden terwijl je de suiker toevoegt.
  • Klop de meringue stevig tot de kom van de keukenrobot helemaal is afgekoeld.
  • Neem de taartvorm met de gestolde vulling uit de koelkast en bedek met een genereuze laag meringue.
  • Je kan je beste spuittechnieken bovenhalen of zachte golven smeren met een palletmes.
  • Neem een keukenbrander en brand een mooi bruin laagje op je meringue

voor de decoratie

  • Snij de schil van een appelsien en snij deze in fijne reepjes
  • Breng de reepjes appelsienschil aan de kook in koud water en laat 15 min koken
  • Herhaal dit proces 3x telkens met vers koud water

  • de 4de keer voeg je dezelfde hoeveelheid water als suiker toe en laat je de schillen rustig doorkoken tot ze bijna doorzichtig zijn.
  • giet de gekonfijte appelsienschillen af en verdeel op een bakpapier tot ze afgekoeld zijn
  • rol slakkenhuisjes van de gekonfijte appelsienschil en leg als decoratie op de taart

 

Leave a Reply