Matilda’s Chocoladetaart

Vorig weekend was ik even opnieuw 8 jaar. In Londen ging ik kijken naar Matilda The Musical. De verhalen van Roald Dahl zijn een beetje de soundtrack van mijn jeugd. Letterlijk, want ik luisterde bijna dagelijks naar de audiocassettes tot ruim in mijn adolescentie. De ‘frankheid’ en durf van de personages voelde vertrouwd en gaf inspiratie. Hierbij mijn officiële excuses aan mijn moeder voor al het kattenkwaad. Een van de meest memorabele passages uit Matilda is wanneer Brammetje Bokkenpoot als straf de volledige chocoladetaart van de Bulstronk naar binnen moet werken. De laatste hap wordt ceremonieel afgesloten met een boer die de school op haar grondvesten doet daveren. Omdat ik na de voorstelling zo’n fantastische drang had naar de perfecte chocoladetaart heb ik er deze week mijn missie van gemaakt deze te reconstrueren. Uiteraard ben ik niet de eerste die dit idee heeft gehad; dit recept is gebaseerd op eentje uit Delicious Magazine waarop ik enkele aanpassingen heb aangebracht. Ik heb ze iets minder zoet gemaakt en wat espressopoeder toegevoegd, dat zich niet echt laat gelden, maar de andere smaken kracht bijzet. Moest er zich bij u na het eten van deze taart een fantastisch daverende boer manifesteren, dan ben ik in mijn opzet geslaagd.

 

Chocoladecake:

330 volle melk

200 gr chocolade in stukjes

65 gr bloem

200 gr amandelmeel

55gr cacao

zout

1tl bakpoeder

2 tl espressopoeder

265 gr donker bruine cassonade suiker

165 gr zachte boter

4 eieren

Vulling:

330 gr volle room

500 gr donkere chocolade

200 gr poedersuiker

130 gr zachte boter

 

Maak eerst de vulling: Smelt room, chocolade en boter au bain marie, roer mooi glad en laat afkoelen. Voeg gezeefde poedersuiker toe en laat minstens 2u opstijven op kamertemperatuur tot je een dikke smeerbare pasta hebt.

Verwarm je oven tot 160 graden (hetelucht) en bekleed twee springvormen van (20-23cm) met bakpapier. Doe 100ml van de melk samen met de chocoladestukjes in een hittebestendige kom en laat dit geheel traag smelten au bain marie. Laat het chocolademengsel helemaal afkoelen. Doe bloem, amandelmeel, cacao, zout, bakpoeder en espressopoeder samen in een kom en meng mooi door elkaar met een garde. Klop de boter en de cassonadesuiker in een andere kom tot een luchtige massa. Voeg een voor een de eieren toe. Als je merkt dat het beslag begint te schiften, wissel dan af met een lepel bloemmengeling. Als alle eieren zijn opgenomen, voeg je de afgekoelde chocolade toe. Vervolgens de bloemmengeling en als laatste de resterende melk. Meng tot alles mooi gemengd is, maar niet langer. Je zal merken dat je een korrelig beslag hebt, maar dat komt het amandelmeel en hoort zo te zijn. Verdeel het beslag over de springvormen en bak 30-35 min. Laat volledig afkoelen in de vorm.

Wanneer de cakes zijn afgekoeld en de vulling is opgesteven kan je de taart gaan samenstellen. Smeer een laag chocoladepasta tussen de twee cakes. Dan kan je zelf kiezen of je bijvoorbeeld een spuitzak neemt en een mooi patroon spuit bovenop de taart. Ik heb met een klein gebogen paletmes de zijkanten bestreken met de chocoladepasta en de resterende pasta heb ik in zachte golven bovenop de taart gesmeerd. Ik heb afgewerkt met fijne penseelstreken eetbaar goudpoeder. Gewoon zo maar. Laat de taart een half uurtje opstijven in de koelkast. Maak je ze de dag ervoor, zorg dan dat je ze helemaal op kamertemperatuur laat komen voor je serveert. Je wil dat iedereen met chocolade lippen naar huis gaat. 

                                                                          

Leave a Reply