Bessentaart

Dit recept is het resultaat van restverwerking. In mijn diepvries had ik nog een lading kruidenkoekdeeg die ik maakte voor mijn chai-soezentaart, een zak diepvries veenbessen en een half doosje bosbessen. Minimum aan moeite en maximum aan smaak.

Kruidenkoek:

350 gr bloem

1 tl soda

1tl kaneel

1 tl kruidnagelpoeder

2 tl gemberpoeder

½ tl gemalen zwarte peper

½ tl zout

125 gr zachte boter

175 gr donkere cassonade suiker

20 gr honing

1 ei

Half recept is genoeg, maar met dit recept heb je nog genoeg om een lading koekjes van te bakken!

Vulling

300 gr veenbessen

200 gr bosbessen

(of 500 gr van welke bessen je ook in huis hebt)

100 gr licht bruine suiker

Sap van ½ citroen

1 eetlepel met bergje maïzena

Maak eerst het deel voor de kruidenkoek. Eenvoudiger kan niet: doe alle ingrediënten in een mengkom en meng tot een mooi egaal deeg. In de keukenrobot gebruik je best een K-klopper, maar het kan ook gerust met een handklopper. Als je het volledige recept hebt gemaakt kun je twee gelijke bollen deeg in plastic folie rollen. Een van de bollen kun je invriezen om later koekjes van te bakken en de andere bal zal de basis van de taart worden. Deze leg je minstens 1u in de koelkast om op te stijven.

Breng het fruit met de suiker en citroensap aan de kook in een steelpannetje. Los de maïzena in een klein potje met enkele eetlepels water op. Wanneer de suiker gesmolten is en het fruit zacht, kan je de opgeloste maïzena toevoegen. Kook het geheel nog enkele minuten in tot het sap mooi ingedikt is.

Rol nu het deeg uit tussen twee bakpapieren. Jij weet het best hoe jij je koekje graag hebt, dus doe vooral je goesting. Bekleed je bakvorm met het deeg, prik enkele gaatjes in de bodem en bestrooi met een dun laagje amandelmeel. Schep nu de afgekoelde bessenvulling in de taartvorm en bak 40 min op 170 graden. Laat de taart afkoelen voor je ze uit de vorm haalt.

Leave a Reply