Volkoren appel karamelcake

Dit recept is het absolute lichtpunt van mijn zondag geweest. Eigenlijk stond er de afwerking van mijn bruidstaart op de planning, maar daar is alles mee misgelopen dat mogelijks kon misgaan. Biscuits die uit elkaar vielen, suikerwerk dat niet wilde opstijven, siroop die niet smaakte zoals het hoorde… Aflevering 2 all over again! Na een hoop gevloek, heb ik het bruidstaart plan even aan de kant geschoven. Maar ik had een component die wel goed gelukt was. Een vulling van appeltjes in kaneel-karamelsaus. Mijn eerste idee was om er ijsroom van te maken, maar het ontbrak me aan geduld en room. Dan maar verwerken in een cake. Het resultaat heeft heel mijn dag weer goed gemaakt. De volkorencake geeft het iets meer beet dan een gewone appelcake en door de karamelsaus krijgt het gebak een diepe warme smaak. Alles wat een appelcake moet zijn, goddelijke eenvoud.

Appeltjes in kaneel-karamelsaus:

75gr boter

50 gr kandijsuiker

50gr kristalsuiker

50gr vaste honing (goede kwaliteit)

2 tl kaneel

80 ml room

3 grote jonagold appelen in stukjes

Cake :

200 gr zachte boter

100 gr suiker

4 eieren

270 gr volkorenbloem

½ tl bakpoeder

½ tl soda

½ tl zout

 

Start met de kaneel-karamelsaus. Doe de boter, kandijsuiker, kristalsuiker, honing en kaneel in een steelpannetje en laat geheel smelten en 5 min inkoken op een matig vuur. Voeg de room al roerend toe en laat nog eens 5 minuten inkoken. Laat enkele minuutjes afkoelen en spatel de appeltjes dan door de saus.

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een springvorm met bakpapier. Klop de zachte boter samen met de suiker luchtig. Dit lijkt weinig suiker voor de hoeveelheid boter en bloem, maar denk er aan dat je nog karamelsaus zal toevoegen aan het deeg, dus het zal zeker zoet genoeg zijn. Voeg een voor een de eieren toe gevolgd door de droge ingrediënten. Je hebt nu een redelijk stijf droog mengsel, maar dat zal direct veranderen wanneer je de appeltjes in karamelsaus toevoegt. Spatel alles mooi onder elkaar tot een egale massa. Stort het geheel in de springvorm en bak 45-50 min op 170 graden. Laat de cake volledig afkoelen in de bakvorm. Om af te werken kan je twee eetlepels abrikozenconfituur smelten en uitsmeren over de afgekoelde cake. Een handvol amandelschilfers bruin kleuren in een droge koekenpan en over de cake strooien.

2 Comments

Leave a Reply