Soezentaart met Chai theevulling en kruidenkoek

Toen we de opdrachten kregen voor de halve finale van Bake Off en ik het woord ‘croquembouche’ zag staan, heb ik luidop gevloekt. De ideale opdracht voor een ingenieur met vuurvaste handen, maar niet voor een filosofe met een teer velleke. Een croquembouche is het ultieme spektakelstuk. Eerder iets voor op een koninklijk banket dan een gezellige zondagmiddag. Aangezien ik meer te vinden ben voor het laatste heb ik een soezentaart bedacht die iedereen kan maken en waarvoor je geen vingers moet verliezen. Tijdens de herfst grijp ik elke kans om ‘speculaaskruiden’ boven te halen: kaneel, gember en kruidnagel. Indische kruiden die je ook terugvindt in Chai thee, een zwarte thee waar deze mengeling nog aangevuld wordt met kardemon en zwarte peper. Niks dan warmte en zachtheid op een krokante bodem gedipt in pure chocolade.

Kruidenkoek:

350 gr bloem

1 tl soda

1tl kaneel

1 tl kruidnagelpoeder

2 tl gemberpoeder

½ tl gemalen zwarte peper

½ tl zout

125 gr zachte boter

175 gr donkere cassonade suiker

20 gr honing

1 ei

De helft van de ingrediënten is genoeg, maar met dit recept heb je genoeg om nog een lading koekjes te bakken!

Chai Banketbakkersroom:

½ l volle melk

125 gr kristalsuiker

Vanillestokje

2 eieren

40 gr maïzena

40 gr boter

2 theezakjes Chai thee of 6 el oplos Chai Latte poeder

Soezendeeg:

100ml water

50gr boter

75 gr bloem

2-3 losgeklopte eieren

Ganache:

70 gr room

20 gr boter

75 gr pure chocolade callets of stukjes

 

Maak eerst het deeg voor de kruidenkoek. Eenvoudiger kan niet: doe alle ingrediënten in een mengkom en meng tot een mooi egaal koekjesdeeg. In de keukenrobot gebruik je best een K-klopper, maar het kan ook gerust met een handklopper. Als je het volledige recept hebt gemaakt kan je twee gelijke bollen deeg in plastiek folie rollen. Een van de bollen kan je invriezen om later koekjes van te bakken en de andere bal zal de basis van de taart worden. Deze leg je minstens 1u in de koelkast om op te stijven.

Ondertussen kan je aan de Chai banketbakkersroom beginnen. Warm de melk op in een steelpannetje tot net voor kookpunt en haal dan van het vuur. Hang nu de twee theezakjes in de hete melk en laat die 6min trekken met het deksel er op. Na die 6 min voeg je de vanille toe aan de melk en breng je het geheel opnieuw aan de kook. Als je Chai Latte poeder gebruikt, voeg je het poeder en vanille toe aan de melk en breng je die aan de kook. Meng de eieren met de suiker en voeg daarna de maïzena toe. Klop met een garde tot er geen klontertjes meer te zien zijn. Wanneer de melk kookt, giet je de helft bij het eier-maïzena mengsel om dit op temperatuur te brengen. Dan giet je alles terug in het steelpannetje en laat het geheel inkoken. Laat de pudding goed indikken en enkele minuten doorkoken, al roerend. Wanneer je de pudding van het vuur haalt, mag je de boter er door roeren. Giet de banketbakkersroom in een glazen schaal en dek af met plastiek folie. Laat deze volledig afkoelen.

Nu zijn de soezen aan de beurt. Zet de oven op 210 graden en bereid een bakplaat voor met bakpapier. Als je een siliconen bakmatje hebt met sjabloontjes voor het spuiten van macarons, kan je die ook perfect voor profiteroles gebruiken. Doe het water en de boter in een steelpannetje en breng aan de kook. Wanneer de boter helemaal gesmolten is en het water kookt, voeg dan de bloem toe. Roer tot een glad deeg met een spatel en ‘droog’ het deeg nog enkele minuten op een middelmatig vuur terwijl je constant roert. Laat het deeg niet stilliggen in het steelpannetje want dan wordt het deeg gebakken. Doe de basis voor het soezendeeg in een mengkom. Mix een scheutje van de losgeklopte eieren onder het deeg tot het helemaal opgenomen is. Herhaal dit tot je een glad glanzend deeg hebt, dan in een punt van je spatel valt. Het kan zijn dat je niet al de eieren moet toevoegen. Stop wanneer je soezendeeg de juiste consistentie heeft. Doe het deeg in een spuitzak met spuitmondje 12 en spuit 25 soesjes op de voorbereide bakplaat. Spuit bolletje van ongeveer 3 cm breed en 2 cm hoog. Neem een vork en dip die in losgeklopt ei en strijk er de soesjes mee af. Bak de soesjes 15 min op 200 graden en zet de oven dan op een kiertje zodat de stoom weg kan. Bak de soesjes nog 5 minuten zodat ze goed uitgebakken zijn.

Terwijl de soesjes afkoelen kan je de kruidenkoekbodem bakken. Rol deze uit tussen twee bakpapieren. Jij weet het best hoe jij je koekje graag hebt, dus doe vooral je goesting. Bak de koek 12 minuten op 180 graden tot de randen bruin zijn. Wanneer de koek net uit de oven is, steek je de bodem voor je soezentaart uit met een taartring. Of gebruik de onderkant van een taartvorm als sjabloon en snij er rond. Ik heb uit de restjes van de koek kleine rondjes gesneden die ik als decoratie gebruikt heb.

Als alle componenten afgekoeld zijn, maak je de ganache. Breng de room met de boter aan de kook. In een hittebestendige kom heb je de chocolade klaar staan. Giet de kokende room over de chocolade en laat 30 sec staan. Roer dan tot het mengsel samenkomt tot een glanzende ganache.

Nu kan je de taart beginnen samenstellen:

  • doe de banketbakkersroom in een spuitzak met een heel dun spuitmondje en vul de soesjes
  • dip de soesjes in de ganache
  • smeer een heel dun laagje op de kruidenkoek-bodem
  • begin nu de soesjestoren te bouwen. De ganache zorgt er voor dat de soesjes mooi aan elkaar zullen kleven.

Decoreer met restjes kruidenkoek of naar believen. Toefjes slagroom opgeklopt met wat vanille en afgewerkt met fruit kan ook, maar de combinatie van de thee, de kruiden en de pure chocolade brengen alle smaak die je nodig hebt.

 

One Comment

  1. Pingback: The Hungry Heart

Leave a Reply