Pie met varkensvlees, peer en venkelzaad

Ik keek heel erg uit naar deze opdracht tijdens de Europese week van Bake Off. Sowieso ben ik grote fan van hartig gebak, maar vooral omdat ik een pie een perfect alternatief vind voor  de ingeburgerde quiche, waar ik dan weer niet zo gek van ben. De korst van een pie is veel steviger en krokanter en voor de vulling heb je geen 10 eieren nodig die het geheel eentonig maken. Je kan het ook heel gemakkelijk op voorhand maken en dan opnieuw opwarmen in de oven voor het serveren. De vulling van 3 soorten varkensvlees in combinatie met peer en venkelzaad doen je wegdromen naar kersttaferelen aan de open haard. Maak dit voor uw volgende brunch en uw gasten zullen u liever zien.

Vulling: 

halve  ajuin

300 gr varkenshaasje in fijne blokjes

200 gr varkensgehakt

100 gr gerookt spek in fijne blokjes

2 tl venkelzaad

Peper en zout

Verse fijngehakte peterselie

25 gr  paneermeel

2 onrijpe peren

Bloem

Pie-deeg:

320 gr witte broodbloem

60 gr boter

60 gr reuzel

1 tl zout

135 ml water

Kaneelstokje

 

Snij de ajuin in kleine stukjes. Rooster het venkelzaad in een droge koekenpan tot de zaadjes beginnen te knetteren en maal ze fijn in een vijzel. Nu meng je de ajuin samen met de drie soorten varkensvlees, gemalen venkelzaad, peterselie, paneermeel, kaneel en peper en zout. In een apart kommetje doe je de twee peren die je in fijne stukjes hebt gesneden. Bestrooi de stukjes met een beetje bloem zodat alle blokjes een jasje van bloem hebben. Nu mogen de blokjes peer onder het vleesmengsel. De bloem en het paneermeel hebben allebei als functie om het vocht op te nemen dus sla deze stap zeker niet over. Zet de vulling in de koelkast terwijl je het pie-deeg maakt.

  • Maak een deel van je werkbank vrij waar je het pie-deeg kan uitrollen. Verwarm je oven voor op 180 graden. Zet je bakvorm al klaar zodat je goed kan doorwerken. Ik heb een taartring gebruikt, maar je kan een springvorm gebruiken of een echte pie-vorm.
  • Doe de bloem samen met 60gr boter in een foodprocessor en pulse tot de boter door de bloem is opgenomen en er geen klontertjes boter meer te zien zijn.
  • Neem een pannetje en breng het water samen met het zout en de reuzel aan de kook. Wanneer het water kookt en de reuzel helemaal gesmolten is kan dit bij de bloem.
  • Meng met een spatel (niet met je handen want het zal heel warm zijn) tot het deeg samenkomt tot een mooi bol.
  • Nu moet je vrij snel werken. Het deeg koelt verder af en naarmate het dat doet wordt het harder en onhandelbaar. Dus van het moment dat je het deeg met je handen kan aanraken, neem je de helft van het deeg en rol je het uit tot ongeveer 4 mm. Iets dikker dan je zou doen voor een zanddeeg.
  • Bekleed de bodem van je bakvorm met het deeg. Bestrijk de bodem met eiwit om een extra isolatielaag te leggen en bestrooi met een dun laagje paneermeel. Zo heb je er alles aan gedaan om een ‘soggy bottom’ te voorkomen.
  • Schep de vulling in de vorm en duw het mengsel goed aan.

  • Nu kan je het tweede deel van het deeg uitrollen. Deze deeglap wordt het deksel. Leg het deksel bovenop de vulling en duw de twee deeglagen aan de rand goed aan voor je het overtollige deeg van de rand snijdt. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei. Maak in het midden van de pie een gaatje waar je een kaneelstokje in steekt. Dit fungeert als een schoorsteen om overtollige stoom af te voeren en door het kaneelstokje krijg je een zalig aroma.
  • Met de restjes deeg kan je decoratie maken. Ik heb het heel simpel gehouden en een 35tal kleine rondjes uitgestoken die ik dan als 4 rozetten op de pie gelegd heb, maar hier mag je echt helemaal los gaan! Zorg gewoon dat je decoratie goed plakt aan het deksel zodat het niet loskomt tijdens het bakken. Bestrijk je decoratie ook met losgeklopt ei. 

  • Bak de pie 90 min op 180 graden. Laat de pie afkoelen tot je de taartring of springvorm kan aanraken en haal de pie uit de vorm. Als je de pie in een pie-vorm gebakken hebt kan je die in de vorm serveren.

Leave a Reply