Koffiecake met ricottaroom en vijgenconfituur

Deze koffiecake met ricottaroom en vijgenconfituur was het oorspronkelijke idee voor mijn spiegeltaart tijdens aflevering 5 van Bake Off. Vijgen zijn volop in seizoen en iedereen kan wel een extra shot espresso gebruiken tijdens de herfst. Ik deel heel graag het recept, min een klein detail: de spiegel. De reden daarvoor is heel simpel: een mooi uitgevoerde spiegel is heel indrukwekkend en heeft de nodige showwaarde, maar het draagt niet echt bij aan de smaak volgens mij. Er zijn ontzettend veel tutorials te vinden als je je er toch aan wil wagen (google: mirror glaze tutorial), maar verse vijgen zijn zo’n edel product dat ik het zonde zou vinden als ik ze geen prominente plaats gaf in de decoratie. Dit recept vraagt wel wat tijd, dus je begint best een dag op voorhand om zeker te zijn dat alles mooi is opgesteven en instortgevaar geweken.

Koffiecake:

250 gr boter

250 gr suiker

200 gr bloem

50 gr amandelmeel

4 eieren

1 el espressopoeder

1 tl cacaopoeder

½ tl zout

1 tl bakpoeder

5 el melk

Vijgenconfituur:

1kg vijgen

200 gr suiker

1 citroen

Halve vanillestok

Dit recept maakt genoeg voor de vulling van de taart + 4 potten confituur! Dus als je net genoeg wil maken voor de taart kom je toe met 250gr vijgen en 50gr suiker.

Ricotta-koffieroom:

250 gr ricotta

50 ml room

40 gr suiker

30 ml kokend water

1 tl espressopoeder (mag meer zijn als je het graag wat straffer hebt)

1 tl poeder-gelatine

Decoratie

Cacaopoeder

Verse vijgen

 

Begin met het voorbereiden van de confituur. Snij de vijgen in de helft en doe ze samen met de suiker, citroensap en het vanillestokje (waar je de zaadjes hebt uitgeschraapt) in een stoofpot met deksel. Roer alles eens goed door en zet de pot in de koelkast. Geef het fruit minstens 2u de tijd om sap vrij te geven. De pot mag gerust een hele nacht rusten.

Voor de koffiecake gebruik je dezelfde techniek als voor een gewone quatre quart. Bekleed een ronde springvorm met bakpapier en zet opzij. Doe alles droge ingrediënten in een kom (bloem, amandelmeel, bakpoeder, zout, espressopoeder, cacao) en meng goed door elkaar. Klop de zachte boter samen met de suiker tot een luchtige massa. Doe dan een voor een de eieren bij het botermengsel. Voeg melk toe en als laatste het bloemmengsel. Meng net lang genoeg om alles mooi te mengen, maar niet langer. Doe het cakedeeg in de springvorm en bak 50 min op 170 graden. Wanneer deze klaar is, laat je de cake volledig afkoelen in de vorm.

Wanneer je de cake in de oven zet, kan je de pot met vijgen op het vuur zetten. De suiker zou grotendeels opgelost moeten zijn en de vijgen zouden veel sap moeten hebben afgegeven. De velletjes van de vijgen mogen uiteraard mee koken en zullen straks door het mixen er ook voor zorgen dat de confituur dikker wordt van consistentie. Kook het fruit door zoals bij eender welke andere confituur. Vis het vanillestokje uit de pot en mix de confituur tot een glad geheel met een staafmixer. Zoals ik al zei, zal je met een kilo vijgen meer dan genoeg hebben voor een 4-tal potten confituur. Vul de gesteriliseerde glazen bokalen en laat de confituur volledig afkoelen.

 

De cake en de confituur zijn klaar, maar moeten volledig afgekoeld zijn voor je de taart kan opbouwen. Maar geen haast, want dit geeft je meer dan genoeg tijd om je ricottaroom te maken.

 

Neem 30 ml kokend water en twee kleine potjes: doe 2 eetlepels van het warme water in een potje en doe daar het espressopoeder bij. In het ander potje de rest van het warme water en los je het gelatinepoeder in op; (LET OP: voor het gelatinepoeder mag het water niet té warm zijn, dus zorg dat het afgekoeld is tot je er je vinger in kan steken.) Klop de ricotta glad en meng de espresso en de opgeloste gelatine er onder. Klop de room met de suiker tot gladde zachte pieken. Niet helemaal opkloppen dus. Meng de room in 3 keer onder het espresso-ricottamengsel. Dit geheel mag nu een uurtje in de koelkast. Tegen dan zijn alle onderdelen afgekoeld en is de ricottaroom al een beetje opgesteven.

Nu kan het opbouwen gebeuren. Hier heb je een taartring voor nodig.

 • Snij de cake in horizontaal in twee gelijke delen van een kleine cm dik.
 • Neem dan je taartring en steek twee ringen uit. Dit worden de onderkant en bovenkant van je taart.
 • Neem de onderkant van je springvorm en leg er een stuk plasticfolie op. Dit zal er voor zorgen dat je de taart gemakkelijk kan opheffen als die klaar is, maar ook dat er geen room uit de ring kan lopen. Op de onderkant van de springvorm, die je bekleed hebt met plastic folie zet je de taartring.
 • Nu beginnen we de taart op te bouwen: Eerst een laag cake, gevolgd daar een genereuze laag vijgenconfituur, overgoten door de ricottaroom. Het kan zijn dat je een beetje te veel room hebt. Zorg dat je ongeveer ½ cm van de rand van de taartring stopt, want anders is er geen ruimte meer voor de bovenste cakelaag. Hou dit restje ricottaroom zeker bij want dat kan je gebruiken als decoratie. LET OP: leg de bovenste laag cake er nog niet op! De room is nog niet stevig genoeg en de cake zou naar de bodem zakken.
 • Wikkel de bovenste cakelaag in folie en leg opzij.
 • Zet de taart nu minstens 4u in de diepvries.
 • Na 4u mag je de taart van de vriezer naar de koelkast verplaatsen en de bovenste laag cake er bovenop leggen. Laat de taart nog 3u in de koelkast staan. Zo ontdooit ze rustig en kan de bovenste cakelaag zich aan de rest van de taart hechten.

Als afwerking smeer je het restje ricottaroom in een dunne laag over de taart en bestrooi je met cacaopoeder. Dit geeft een mooi tiramisu-effect. Afwerken met verse vijgen.

2 Comments

 1. Linda

  Greet, toch een vraagje: je maakt je cake bodem kleiner dan je taartring zodat de ricottacreme erond komt? En als je de taart uit de diepvries haalt, is de resterende ricottacreme (die je vermoed ik in de frigo bewaard) dan nog smeerbaar? Ga het volgend weekend proberen?

  1. thehungryheart

   Dag Linda,
   ik heb mijn cake eigenlijk niet kleiner uitgesneden. Ik heb de taart-ring gebruikt waarin in de taart uiteindelijk opbouw, maar omdat de ricottaroom nogal lopend is, sijpelde er toch een dun laagje errond en krijg je dat effect. Maar als je 100% zeker wil zijn, zou ik inderdaad aanraden de cake iets kleiner uit te snijden dan de vorm. Het restje ricottaroom was opgesteven maar als je er even doorroert is het zeker terug smeerbaar. Veel bakplezier en ik ben heel benieuwd naar het resultaat!

Leave a Reply