Gevlochten Pompoen-Cheddar Brioche

 

Ik heb wat je een ‘food memory’ noemt. Ik herinner me situaties aan de hand van wat er toen gegeten werd. Dit recept kwam in mij op na het eten van de meest heerlijke pompoen gnocchi in Rome. Die was zacht, pittig en very ‘cheezy’. Die avond in Rome had ik een romantisch etentje met mijn lief, maar ik moet toegeven dat het vooral die gnocchi is waar ik nog dagdromen over heb. Ik wilde die smaken proberen verwerken in een brood. Zachte brioche, pittige geroosterde pompoen en een genereuze portie belegen cheddar. Dit hoeft geen dagdroom te blijven.

 

Brioche

8 gr instant gist

2 el lauw water

200 gr sterke witte bloem (T65)

5 gr zeezout

5gr suiker

2 eieren

75 gr koude boter in stukjes

 

Pompoenvulling

Halve butternut pompoen

3 grote teentjes look

Olijfolie

Peper en zout

100 gr geraspte belegen cheddar

1 tl Sriracha (chili saus)

 

Afwerken met pompoenpitten

 

Brioche is een van de gemakkelijkste broodvarianten en heel vergevingsgezind, dus je kan bijna niets fout doen als je het recept volgt. Los de instant gist op in het water, meng tot een papje en laat enkele minuten staan. Doe alle ingrediënten (buiten de boter) in een mengkom en meng op lage snelheid een minuut of 4. Dan mag je de snelheid een beetje opdrijven en een voor een de blokjes boter toevoegen. Neem hier rustig de tijd voor. Doe het volgende blokje er pas bij als het vorige helemaal is opgenomen. Als alle boter is opgenomen, laat je nog kort even draaien tot het deeg helemaal van de rand van de mengkom loskomt. Bedek het deeg met folie en laat rijzen tot het verdubbeld is (ongeveer 1u). Dan zet je het deeg minstens 2u in de koelkast. Best nog maak je het de dag op voorhand en laat je het een nacht in de koelkast staan.

De pompoenvulling kan je ook gemakkelijk op voorhand maken. Snij een halve butternut in stukken. Doe zeker niet de moeite om de schil er af te halen, want die valt er af na het roosteren. Besprenkel de stukken pompoen met wat olijfolie en kruiden naar keuze. Snij 3 grote teentjes look in grove stukken en leg alles op een bakplaat. Ongeveer 1u bakken op 180 graden. Laat de pompoen en look afkoelen op de bakplaat. Verwijder de schil en doe alles in een foodprocessor, samen met de geraspte cheddar en de sriracha. Wat de sriracha, chilipasta betreft, raad ik aan om te beginnen met een theelepeltje en dan extra toe te voegen als je het pikanter wil. Ik heb zelf een eetlepel gebruikt, maar ik ben dan ook verslaafd aan dat spul. Terwijl je het geheel pureert voeg je olijfolie toe tot je een smeerbare pasta krijgt. Je zal te veel pompoenpasta hebben dan je nodig hebt voor dit recept, maar het maakt een goddelijk broodbeleg (of met wat room als pastasaus, of als vulling in een quiche of of… ), dus gooi zeker niet weg!

Haal het briochedeeg uit de koelkast en verdeel in 2 gelijke delen. Rol het deeg heel dun uit in een rechthoek en smeer er een dun laagje pompoenvulling op. Rol langs de lange zijde op tot een lange dunne worst. Doe hetzelfde met het tweede deel deeg. Snij nu de worsten nog eens in twee zodat je 4 gelijke delen hebt. Ik vind dit gemakkelijker dan 4 delen uit te rollen en te besmeren, maar dat kan natuurlijk ook.

Nog volgt het vlechten. Geen paniek! Ik kon dit ook niet tot ik deze fantastische instructievideo gevonden had van The Joy of Kosher die alles weten van gevlochten broden. Ik heb mijn laptop naast me gezet en na elke stap even op pauze gezet tot ik mee was. Mijn vlecht is niet zo perfect als op het filmpje, maar het effect zal prachtig zijn. Beloofd!

Leg je gevulde vlecht op een bakplaat en laat 2u rijzen. Vlak voor ze de oven in kan bestrijk je ze met een losgeklopt ei en bestrooi je met pompoenpitten. Bak dan 25 minuten af op 180 graden

Mijn mama heeft me geleerd nooit warm deeg te eten, maar dit wil je eten als de kaas gesmolten is en het deeg smelt in je mond.

Leave a Reply