Chili Chocoladetaart met Gerookt Zeezout Karamel

 

Het plan was om elke week een recept te posten dat ik zou gemaakt hebben tijdens Bake Off. Oorspronkelijk wilde ik als fruittaart een gekruide rabarbertaart maken en een chocoladetaart met kersen en tahini-karamel. Maar aangezien beiden vruchten niet meer in seizoen zijn, heb ik een recept bedacht dat de beiden een beetje combineert. Deze chocoladetaart heeft een bodem van krokant chocolade boterdeeg (want geef toe, het koekje is vaak het beste aan de fruittaart), een vulling van karamel met gerookt zeezout, een laag ganache van pure chocolade en chili afgewerkt met geroosterde sesamzaadjes.

Chocolade Boterdeeg:

250 gr patisseriebloem

100 gr licht bruine kindjessuiker

100 gr zachte boter

1  ei

1 eidooier

1 tl zout

1 eetlepel met bergje cacao

Gerookte Zeezout Karamel:

75gr boter

50 gr licht bruine kindjessuiker

50gr kristalsuiker

50gr honing

100 ml room

1tl gerookt zeezout

Chili Ganache:

150 gr pure chocolade callets (of pure chocolade in stukjes)

125 ml volle room

1 tl chilivlokken

30 gr Boter

Afwerken met geroosterde sesamzaadjes

 

Begin gerust een dag of twee op voorhand met het maken van het chocolade boterdeeg. Je zal waarschijnlijk een beetje over hebben. Vries in voor de volgende keer of bak er koekjes van.

Maak de boter zacht. Zeef alle droge ingrediënten in een kom. Doe de boter en eieren er bij en meng tot het samenkomt tot een bol deeg. Niet langer dan dat. In folie wikkelen en minstens voor 2u in de koelkast.

Als het deeg goed stevig is geworden in de koelkast kan je het uitrollen. Ik doe dat tussen twee bakpapieren, zodat het niet vastkleeft aan mijn werkbank. Het mag vrij dun uitgerold zijn. In recepten zie je soms staan ‘rol tot 3mm’ uit, maar mijn brein werkt niet zo. Je weet zelf hoe je je koek wilt. Dus gewoon uw goesting doen!

 

Als je bakvorm bekleed is met het deeg kan het in de oven op 180 graden. Mijn deeg was vrij dun, dus had ik genoeg aan 15min bakken. Wanneer het deeg in de oven gaat, begin je aan de karamel.

Super simpel: alles buiten de room in een steelpannetje. Laten opkoken tot het goudbruin is. Dan de room er bij en nog een paar minuutjes laten doorpruttelen. Op het laatste mag het zout er bij. Het chocolade boterdeeg en de karamel zullen ongeveer tegelijkertijd klaar zijn en dat is de bedoeling. De karamel giet je best in de taartvorm als die nog warm is. Laat de taartvorm met de zoute karamellaag afkoelen.

Ondertussen kan je de ganache maken. Opnieuw heel simpel: room, boter en chilivlokken opkoken in een pannetje. In een apart hittebestendig potje staat de chocolade klaar. Als de room gekookt heeft, giet je die over de chocolade. Laat 30 sec staan en begin dan te roeren tot het chocolademengsel samenkomt tot een mooie glanzende ganache. Laat die afkoelen tot kamertemperatuur en giet die dan over de afgekoelde karamellaag.

Als afwerking rooster je een paar eetlepels sesamzaadjes en strooi die langs de randen wanneer de ganache nog niet helemaal is opgesteven. Zet 1u in de koelkast en je hebt een taart waar je heel gelukkig van zal worden.

Leave a Reply