Pain à la Grecque

Voor wie in de war was tijdens de signatuurproef van aflevering 2: dit is Pain à la Grecque! De kans bestaat dat je grootouders dit veel gegeten hebben tijdens hun jeugd. In de meeste bakkers wordt Pain à la Grecque niet met parelsuiker afgewerkt, maar met groffe suiker die niet smelt. De soort die ze ook op vlaaien gebruiken. Maar dat is een ingrediënt dat je al bij een gespecialiseerde bakwinkel moet bestellen. Parelsuiker is tegenwoordig in elke supermarkt te krijgen en is in mijn bescheiden mening lekkerder. (denk suikerwafel!) Ik beloof dat dit recept een winner is, zolang je het deeg maar niet in de rijskast steekt!    

 

 

500 g bloem

3,5 dl melk

50 g verse gist

200 g boter

tl zout

5gr kaneel

8gr karweizaad

1 kg parelsuiker

 

Maak de melk een beetje warm. Rooster het karwijzaad en maal het fijn in een vijzel. Maak je boter zacht als die dat nog niet is. 

Doe alle ingrediënten in een mengkom van je keukenrobot en laat het deeg 20 min kneden tot het loskomt van de rand van de pot.

 

Verdeel het deeg in porties van 150 gr en laat 5 minuten rusten.

Ondertussen kan je de bakplaten bekleden met bakpapier en de plaat met parelsuiker klaarzetten

 

De porties deeg tot worsten in de suiker rollen en op een bakplaat leggen. Je mag de rollen al een beetje afplatten voor ze aan een laatste rijs van 20 minuten beginnen.

 

 

 

Na de narijs de Pain à la grecque afplatten tot ongeveer 4 cm breedte. De koeken 25 min bakken in een voorverwarmde oven van 180°C. Wanneer ze diepbruin en gekarameliseerd mogen ze uit de oven. De koeken onmiddellijk op de plaat omkeren en zo laten volledig laten afkoelen.

Snij ze zo klein of zo groot als je maar wil.

 

 

 

Leave a Reply