Sinaasappel Polenta Upside Down Cake

Dit is het recept van de sinaasappel polenta bolletjes die ik in mijn verrassingscake tijdens de eerste aflevering van Bake Off heb gebruikt. Super simpel recept dat een prachtige cake geeft. Polenta heeft een grove korrel en dat proef je ook in deze cake. Maar laat dit je niet afschrikken. Hij is heerlijk sappig en bomvol smaak.

Cake:

250gr boter

250gr lichte cassonade suiker (kindjessuiker)

4 eieren

140 gr polenta

200 gr bloem

2 tl bakpoeder

1tl zout

Zest van 2 onbespoten appelsienen en 100ml sap

Schijfjes appelsien

Siroop:

300 ml sinaasappelsap

150gr suiker

Cointreau naar smaak

 

Oven voorverwarmen op 160 graden

Je bakvorm bekleden met bakpapier

 

Meng de droge ingrediënten bloem, polenta , bakpoeder en zout in een kom.

Maak de boter zacht en klopt die vervolgens met de suiker luchtig.

Nu kan je een voor een de eieren toevoegen.

Spatel het bloem-polenta mengsel onder de natte massa. Niet langer mengen dan nodig.

Als laatste spatel je het sap en de zeste onder het deeg

 

Les schijfjes appelsien onder in de bakvorm. ik heb de appelsienen gebruikt waarvan ik de zeste genomen had. Zo heb je de harde schil eigenlijk al verwijderd en kan je de appelsien zo in dunne schijfjes snijden.

Stort het deeg in de vorm en strijk glad.

45 min in de oven op 160 graden tot de cake goudbruin gebakken is

 

Voor de siroop neem je een steelpannetje met een diepe bodem.

Doe sap, suiker en grote scheut Cointreau in pannetje. ( zo groot als je wil!)

Laat 10 min goed doorkoken.

 

Laat de cake lauw worden in de vorm. De cake uit de vorm halen en 1/3 van de siroop in de cakevorm gieten. Zo ben je zeker dat de bovenkant van je gebak (dat nu nog upside down zit) ook mooi doordrenkt is. Leg de cake er weer in, met de bovenkant naar onder,  en overgiet met de rest van de siroop. Laat de cake helemaal afkoelen in de vorm. 

Als het te moeilijk is om de cake terug in de vorm te leggen, laat je die er gewoon in zitten, prik je gaatjes in de cake en overgiet je het met de siroop. Lekker is het sowieso!

 

 

Leave a Reply