Pruimen – pistache frangipanetaart

Ik ben fan van frangipane. Wat op zich vreemd is want van marsepein hou ik helemaal niet. Toch voelde ik de nood om het geheel iets meer pit en smaak te geven. De klassieke combi van amandelen en abrikoos is al gauw erg zoet. Amandelmeel door pistache-meel vervangen, geeft buiten meer kleur ook een diepere smaak en dat past perfect bij de zoetzure pruimen. Pruimen kosten niks op dit moment dus dit is een ideaal seizoensrecept.

 

Boterdeeg:

250 gr patisseriebloem

100 gr cassonadesuiker

100 gr boter

1  ei

1 eidooier

1 snuifje zout

1 el citroenzeste

1 el amandelpoeder

Pistache-frangipane:

 

125 gr zachte boter

125 gr pistachenoten

125 gr suiker

2 eieren

25 gr gezeefde bloem

8 pruimen in kwartjes

Afwerking:

abrikozen confituur

Handje pistachenootjes in stukjes

 

Boterdeeg:

Maak een kuiltje in de bloem en doe de eitjes erin. Kneed samen met de rest van de ingrediënten tot een soepel deeg en maak er een bolletje van. Leg het deeg minstens 1 u in de koelkast.

Pistache-frangipane:

Maal de pistachenoten tot meel, dus zo fijn mogelijk. Meng het pistachemeel met de suiker tot broyage. Meng de zachte boter met de eieren, dit zal er misschien wat geschift uitzien maar dat is niet erg. Meng nu de broyage met het boter-eiermengsel samen tot een glad geheel. Voeg als laatste gezeefde bloem toe.

Samenstellen:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit, draai af en toe om. Leg voorzichtig in de taartvorm. Prik gaatjes in de bodem van de beklede taartvorm. Nu mag je de pistache-frangipane in de taartvorm scheppen. Als je het heel net wil doen, doe je best het beslag in een spuitzak en spuit je mooie spiralen op het deeg. Maar ik lepel het er gewoon op en maak het even met een paletmes. Verdeel de partjes pruimen over de frangipane. Bak de taart goudbruin voor 30min.

 

Laat de taart zeker 10 minuten afkoelen in de vorm zodat het boterdeeg hard kan worden. Voor de afwerking bestrijk je de bovenkant van de taart met abrikozenconfituur en werk je af met stukjes pistachenoten.

 

 

5 Comments

Leave a Reply